Меню

вторник, 13 февраля 2018 г.

Великі українці. В'ячеслав Чорновіл (2007)

Україна - це особистості, які формують обличчя її історії.
"Якби мене запитали, чи жалкую я про те, як склалося моє життя, про відсиджені 15 років, я б відповів: анітрохи... І якби довелося починати все спочатку та вибирати, я б обрав життя, яке прожив" 
(В. Чорновіл)
Яскравим доказом щирості і непохитності цих слів стала вся звитяжна діяльність державного діяча, публіциста та журналіста В'ячеслава Чорновола.
Політичний діяч, радянський дисидент, журналіст, один із засновників Народного Руху України.
Місце народження - село Єрки, Звенигородський район, (нині Катеринопільский) Черкаська область. В'ячеслав Чорновіл народився в родині сільських вчителів. У 1955 році закінчив Вільхивецьку середню школу із золотою медаллю. В тому ж році Чорновіл вступив на філологічний факультет Київського державного університету ім. Тараса Шевченка, пізніше перевівся на факультет журналістики.
З липня 1960 до травня 1963 років В'ячеслав Чорновіл працював на Львівській студії телебачення. Почав виступати як літературний критик, досліджуючи творчість Т.Шевченка, В. Самійленка, Б. Грінченка. В'ячеслав Чорновіл брав активну участь у діяльності Київського клубу творчої молоді, української суспільно-культурної організації, що стала осередком молодої української інтелігенції, т.з. шестидесятників.
Разом з І. Світличним, І. Дзюбою, Є. Сверстюком, А. Горською, М. Плахотнюком, Л. Танюком, В. Стусом, В'ячеслав Чорновіл був одним з лідерів та активним діячем дисидентського руху.
В'ячеслав Чорновіл був одним із ініціаторів створення Української Гельсінської Групи. Видавав самвидавний «Український Вісник».
Був декілька разів ув'язнений за «антирадянську пропаганду». Покарання у 1967-1969, 1972-1979, 1980-1988 роках відбував у таборах суворого режиму та на засланні.
З 1990 року був обраний депутатом У 1991 році був кандидатом у Президенти України і досяг другого місця. Верховної ради. З 1992 року В'ячеслав Чорновіл очолив Народний Рух України. Загинув за нез'ясованих обставин у автокатастрофі.

Обличчя української історії. В'ячеслав Чорновіл - Дивитися відео
В'ячеслав Чорновіл: життя і безсмертя у фотосвітлинах - Дивитися відео

Комментариев нет:

Отправить комментарий